Japonia od kuchni – szlakiem gwiazdek Michelin
Termin
27.09 – 09.10.2024
14.04 – 26.04.2025
- #zwiedzanie
- #wino
- #jedzenie
Spicy life travel Kim jesteśmy?
Cześć, tu Bartek. Jestem współzałożycielem SLT i zabiorę Cię w niekonwencjonalną podróż po Japonii. Nasze wycieczki charakteryzują się poznaniem miejsca z różnych perspektyw. Dzięki naszemu doświadczeniu zwiedzanie nigdy nie jest nudne. To jak wybierzesz się razem z nami do Japonii? 😉
Zapraszamy do Japonii – zobaczysz inną kulturę, wiele wyjątkowych miejsc, doświadczysz kulinarnego Nieba. Japonia zmieni Ciebie. Pokażemy Ci to wyjątkowe miejsce w niespieszny, ciekawy i przyjemny sposób, poczujesz się jak na spacerze z dobrymi znajomymi.
Najbliższy termin 27.09 - 09.10.2024
Dni
Godzin
Minut
szlakiem gwiazdek Michelin
Gwiazdki Michelin to najbardziej prestiżowe oznaczenia kulinarne przyznawane jedynie najlepszym – pod względem kulinarnym – restauracją na Świecie.
Przyznając gwiazdki jurorzy biorą pod uwagę wiele kryteriów, m.in smak dań, sposób ich prezentacji i podania, świeżość produktów, jakość obsługi klienta, oryginalność przepisu oraz ogólny wygląd restauracji.
Każda restauracja może dostać maksymalnie 3 Gwiazdki Michelin. Jedna gwiazdka oznacza, że dane miejsce jest godne uwagi, dwie są informacją, że ocenioną restaurację zdecydowanie warto odwiedzić, a trzy, że koniecznie trzeba spróbować potraw serwowanych w lokalu i warto jest się wybrać w podróż nawet kilkaset kilometrów, której celem będzie wizyta w takiej restauracji.
Istnieje około 100 restauracji posiadających aż 3 Gwiazdki Michelin (z czego znaczna część to lokale we Francji i Japonii), ponad 400 z 2 Gwiazdkami Michelin i blisko 2000 z jedną.
Nie wiadomo, kto dokładnie – personalnie – przyznaje wyróżnienia.
Restauracje odwiedzają anonimowe osoby zatrudniane przez koncern Michelin, a następnie dokonują wewnętrznej gradacji. Miejsca, które uważają za godne uwagi, odwiedzane są kilkanaście razy w roku bez zapowiedzi i dopiero wtedy podejmowana zostaje decyzja o przyznaniu gwiazdki. Nie można otrzymać trzech gwiazdek bez posiadania najpierw przez kilka lat jednej, następnie dwóch; i dopiero po wielu latach utrzymywania standardów bez jakichkolwiek “wpadek”, zasłużyć można na najwyższe oznaczenie – 3 gwiazdek.
Gwiazdka przyznawana przez specjalistów z firmy Michelin – to marzenie każdego szefa kuchni. Stanowi uhonorowanie wieloletniej pracy nad koncepcją restauracji oraz pozwala na poznanie jego dokonań przez międzynarodową publiczność
W Polsce mamy 3 restauracje z gwiazdkami Michaelin, wszystkie z jedną gwiazdką; natomiast w samym Tokio jest ich ponad 200 w tym 150 z jedną gwiazdką.
My zabierzemy Cie w kulinarną galaktyczną podróż do tych niezwykłych miejsc, do których w przeważającej większości terminy rezerwacji stolików są możliwe dopiero za pół roku. Ze Spicy Life Travel odwiedzisz je podczas Naszej podróży i pobycie w Japonii.
Japonia informacje o kuchni
Japonia słynie z przepysznych owoców morza, warzyw, ryżu i makaronów. Do najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw zaliczyć można sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso wołowe, wieprzowe i drób, takoyaki, gomae, desery przyrządzane z zielonej herbaty, czy miso.
– Sushi
Obowiązkowy punkt Japonii; jak spróbujesz to już nigdzie w Polsce sushi nie będzie takie samo, nawet w najlepszych restauracjach nie dorówna tym z Japonii (świeże owoce morza z połowów nocnych “wędrują” na talerze dań spożywanych zaraz po połowie).
– Ramen
W Japonii ramen je się wszędzie i jedno jest pewne – nie ma jednej definicji ramenu! To, co zawsze się w nim pojawia to bulion i makaron (słowo “ramen” to właśnie makaron) – z dodatkami nie ma jednej dobrej drogi. Wyróżnia się jakieś kilkadziesiąt wersji, W Tokyo jest restauracja z gwiazdką Michalin, która serwuje tylko Ramen !!
– Udon
Udon to znów makaron, też z mąki pszennej – tym razem gruby; podstawowa wersja makaron, to bulion, tempura z krewetek. Czasem w jednym miejscu znajdziecie zupy z grubym makaronem udon i z cienkim, gryczanym makaronem soba, który można spożywać i na ciepło, i na zimno.
– Onigiri
W Japonii onigiri można kupić na każdym kroku (w sklepikach typu Family Mart czy 7 eleven, na dworcach; obowiązkowo w wersji z łososiem, tuńczyk z majonezem, ikra czy piklowana śliwka. Niektóre są trójkątne i owinięte w nori, są też okrągłe ryżowe kulki.
– Matcha
W Japonii matchę często po prostu nalewają Ci jako dodatek do posiłku – to rodzaj herbaty w kolorze zielonym. Podobno najzdrowsza z wszystkich zielonych herbat. Skarbnica antyoksydantów, zapobiegających rozwojowi nowotworów i chorób układu krążenia. Dla mnie jest idealna, bo dostarcza tyle kofeiny, co filiżanka kawy
– Mochi
Mochi powstają z ryżu i mąki ryżowej – są gumiaste, ale mają inną konsystencję niż galaretki czy żelki. Często można je spotkać w połączeniu z truskawkami lub nadziewane pastą z czerwonej fasoli.
– Yakitori
To o przysmak przede wszystkim dla mięsożerców – szaszłyki z różnych rodzajów mięsa, czasem z podrobów
– Pierożki Gyoza
– Raj dla mięsożerców tzw “niebo w gębie” – wołowina WAGYU
wywodzi się z Kobe. Tekstura tego mięsa to coś niesamowitego – tutaj rozpływa się w ustach nie jest żadną metaforą. to niezwykle delikatny i soczysty rodzaj mięsa, które pochodzi z bydła Tajima z prefektury Hyogo w Japonii. Nazwa mięsa pochodzi od stolicy Hyogo – Kobe. Mięso z Kobe ma wysoką zawartość tłuszczu oraz bardzo wyraźny i bogaty wzór marmurkowania. Mięso krów rasy Wagyu to jeden z najzdrowszych tego typu rarytasów na świecie — jest bogate w kwasy Omega, a zawarte w nim substancje pozytywnie wpływają na utrzymanie niskiego poziomu cholesterolu czy prawidłową pracę serca.
podczas wyjazdu z Nami odwiedzisz
– Kyoto miasto w zachodniej części japońskiej wyspy Honsiu, stolica prefektury Kioto, dawna stolica Japonii i siedziba cesarza.Kioto jest osłonięte z trzech stron przez góry, nazywane Higashiyama, Kitayama i Nishiyama, o wysokości dochodzącej do 1000 m n.p.m. Na stokach wzgórz oraz u ich podnóży położonych jest wiele rezydencji i świątyń: Kiyomizu-dera, Nanzen-ji, Ginkaku-ji, Ryōan-ji, Kinkaku-ji, Ninna-ji. Na terenie historycznych dzielnic, za nowszą zabudową głównych ulic, w głębi kwartałów zachowały się tysiące drewnianych domów, willi w ogrodach otoczonych murami, małych świątyń. Znajduje się tutaj Charakterystyczny dla Kioto jest fakt, że wiele ulic ma nazwy (w Japonii ulic się nie nazywa). Koniecznie zobacz z Nami Fushimi Inari – spacer w tunelu z czerwonych bram Torii; wszystkich jest około 10 tysięcy i każda ufundowana przez konkretną osobę, firmę i instytucję. Ty również możesz ufundować w tym magicznym miejscu swoją prywatna bramę oznaczoną Twoim imieniem i nazwiskiem – cena zaczyna się od czterystu tysięcy jenów czyli trochę ponad 15.000 pln.
Kolejnym ciekawym miejscem jest targ Nishiki – miejsce konieczne do odwiedzenia przez wszystkich łasuchów i głodomorów. To najlepszy adres na spróbowanie lokalnych przysmaków jak np smazone tofu; sake sprzedawane w łodydze bambusa czy japońskie kiszonki.
Jedną z jaciekawszych atrakcji jest zabytkowa dzielnica Gejsz – Gion. Stare miasto po japońsku, wąskie uliczki, małe, stare drewniane domki, herbaciarnie.
– Tokyo
stolica i największe miasto Japonii, położone na południowo-wschodnim wybrzeżu Honsiu i zarazem największy obszar metropolitalny na świecie na poziomie 38 305 000 mieszkańców (2018) i jest to największe pod względem ilości mieszkańców miasto na Świecie. Znajdują się tutaj: cesarski kompleks pałacowy (Pałac Cesarski), gmach parlamentu, Tokyo Tower, Tokyo Skytree, zabytkowe świątynie buddyjskie, chramy shintō, muzea, obiekty kultury, parki. Tokio jest siedzibą jednej z głównych giełd świata i rekordowej liczby dużych przedsiębiorstw. Oprócz bogatej historiii, architektury, nowoczesności Tokio jest – można śmiało powiedzieć – jedną z najważniejszych kulinarnych stolicy Świata. Ponad 200 restauracji z gwiazdkami Michalin, w tym kilkanaście z trzema gwiazdkami oferuje kulinarne podróże na kosmicznym poziomie. Najciekawsze dzielnice do odwiedzenia:
– Ginza, najbardziej na południe wysunięta część historycznego śródmieścia. Ginza była pierwszą w Japonii dzielnicą handlową, w której pojawiły się renomowane domy towarowe, ekskluzywne sklepy odzieżowe i jubilerskie, sklepy oferujące drogą porcelanę oraz wykwintne kawiarnie i restauracje. W dzielnicy tej jest także mnóstwo galerii i teatrów. Niedobór gruntu na powierzchni ziemi i jego kosmicznie wygórowane ceny sprawiły, że mnóstwo butików, drogerii i kawiarni ulokowało się w podziemiach, gdzie liczne wielokilometrowe korytarze i pasaże handlowe łączące stacje metra i podziemne perony dworców kolejowych udekorowano ogrodami krajobrazowymi, fontannami i wystawami dzieł artystycznych.
– Akihabara – największe na świecie centrum sprzedaży sprzętu elektronicznego i elektrotechnicznego. Wielopiętrowe domy towarowe i olbrzymie komisy słyną z niezwykle bogatej oferty sprzętu komputerowego, sprzętu audio i wideo, zestawu AGD, lamp i urządzeń rolniczych sprzedawanych po promocyjnych cenach, niejednokrotnie znacznie niższych, niż w innych krajach. Akihabara jest także jednym z największych w świecie centrów mangi i anime, gdzie można dostać każdy komiks, film i grę komputerową japońskiej produkcji.
– Asakusa – rozległa dzielnica o charakterze mieszkaniowym, pełna świątyń różnej wielkości, dających enklawy zieleni. Największa z nich to kompleks wokół Sensō-ji, rozpoczynający się długą osią zadaszonej ulicy, flankowanej przez liczne kramy. W sąsiedztwie buddyjskiej świątyni znajduje się sintoistyczna Asakusa-jinja. Cały kompleks świątynny jest jednym z najpopularniejszych w kraju celów pielgrzymkowych.
– Roppongi – dzielnica zamieszkała m.in. przez zagranicznych biznesmenów oraz krajowe gwiazdy filmowe i muzyczne. Obecnie jedna z najpopularniejszych dzielnic rozrywkowych. Jej rozkwit zaczął się na przełomie lat 70. i 80., kiedy szczególnie modna w Japonii stała się zachodnia kultura. Amerykańskie i europejskie restauracje, dyskoteki i nocne lokale zaczęły pękać w szwach. Powstawało wiele takich miejsc, aż Roppongi z dzielnicy mieszkaniowej przekształciła się w dzielnicę nowoczesnej rozrywki, ruchliwą i hałaśliwą, jak wszystkie inne.
– Shibuya – subcentrum, w którym mieści się najwięcej domów mody, ekstrawaganckich sklepów odzieżowych, domów towarowych, kin, kabaretów, klubów karaoke, dyskotek i hoteli miłości. Imponujące architektonicznie budynki przykryte są wielkimi ekranami telewizyjnymi i neonami, które jak w kalejdoskopie migoczą i ogłuszają kakofonią dźwięków.
– Shinjuku, właściwa stolica prefektury Tokio i siedziba władz miejskich, rozwinęło się wokół dworca kolei państwowych i towarzyszących mu trzech dworców kolejek dojazdowych. Wszystkie razem stanowią najbardziej obciążony kompleks dworcowy na świecie (3,5 mln pasażerów dziennie). Po letnich Igrzyskach Olimpijskich w 1964 roku znaczenie Shinjuku wzrosło, a wraz z nim wysokość zabudowy.
Cena łączna
$
od 1950 USD
+ 6500 zł
-
przelot na trasie Warszawa - Tokio-Warszawa (z przesiadkami)
-
4 noclegi w Kyoto + 6 noclegów w Tokyo (hotel min 3 gwiazdkowy, pokoje 2 osobowe)
-
prywatne transfery z lotniska do hotelu oraz z hotelu na lotnisko
-
ubezpieczenie kosztów leczenia i następstw nieszczęśliwych wypadków
-
profesjonalną opiekę turystyczną podczas całego wyjazdu
0
Years Experience
0
Destination Option
Dostępne inne terminy wyjazd Japonia:
27.09 – 09.10.2024
14 – 26.04.2025r.