SLT

Turcja – Stambuł od kuchni – rozkosz dla podniebienia

1.Początek czerwca 2025r. na 5 dni 
02 – 07.06.2025r.

Spicy life travel Kim jesteśmy?

Cześć, tu Bartek. Jestem współzałożycielem SLT i zabiorę Cię w niekonwencjonalną podróż po Stambule. Nasze wycieczki charakteryzują się poznaniem miejsca z różnych perspektyw. Dzięki naszemu doświadczeniu zwiedzanie nigdy nie jest nudne. To jak wyruszasz razem z nami do Stambułu? 😉 

Rozsmakuj się w jednej z najsmaczniejszych kuchni świata! 

W pierwszej kolejności Stambuł, czyli największe i najliczniejsze miasto w Turcji. Jego ogromnym atutem jest już samo położenie. Miasto leży po obu stronach cieśniny morskiej Bosfor, sięga od północnego wybrzeża morza Marmara do południowego wybrzeża Morza Czarnego. Co ciekawe to jedyna miejscowość leżąca na dwóch różnych kontynentach — europejskim i azjatyckim. 

Najbliższy termin początek czerwca 2025

Dni
Godzin
Minut

Atrakcje Stambułu

Długo można by wymienić jego atrakcje. Jedne z najważniejszych to oczywiście Hagia Sophia,  Błękitny Meczet i grobowiec sułtana Ahmeda I, Cysterna Bazyliki (zwana też Podziemną Cysterną), Pałac Topkapi i oczywiście Wielki Bazar — obowiązkowy przystanek na mapie Stambułu. 

A teraz czas na drugą stronę podróży — kuchnię! Królują w niej mięsa — jagnięcina, baranina i wołowina, oliwki, bakłażany i oliwa, którą dodaje się do prawie wszystkich dań. Nie zapominajmy oczywiście o tradycyjnych tureckich słodyczach

Wśród klasyków kuchni znajdziemy:

  • Baklawę — czyli słodką przekąskę przygotowaną z listkującego ciasta, przełożonego masłem i wypełnionego posiekanymi orzechami włoskimi, pistacjami i cynamonem.

  • Ilci kofte — małe kotleciki z mięsa jagnięcego, wołowego, a nawet wielbłądziego, wymieszanego z cebulą i kaszą bulgur, zamknięte w przygotowanym wcześniej cieście i smażone na głębokim tłuszczu.

  • Lahmacun — pizza po turecku i lokalny fast food, jedzony najczęściej na ulicach. To tradycyjny placek z cienkiego ciasta podany z mięsnym nadzieniem.

 

  • Manti — czyli malutkie pierożki, to jedno z najstarszych dań kuchni tureckiej. Podaje się je najczęściej smażone lub gotowane, wypełnione farszem z jagnięciny, baraniny lub wołowiny, z dodatkiem sosu pomidorowego, jogurtu i przyprawami.
0
Years Experience
0
Destination Option

Dostępne inne terminy wyjazd Stambuł:

1.Początek czerwca 2025r. na 5 dni