Grecja i Turcja od kuchni — dwa kraje — dwie kulinarne podróże.
- #zwiedzanie
- #wino
- #jedzenie
Spicy life travel Kim jesteśmy?
Cześć, tu Bartek. Jestem współzałożycielem SLT i zabiorę Cię w niekonwencjonalną podróż po Grecji i Turcji. Nasze wycieczki charakteryzują się poznaniem miejsca z różnych perspektyw. Dzięki naszemu doświadczeniu zwiedzanie nigdy nie jest nudne. To jak wybierzesz się razem z nami do Turcji i Grecji? 😉
Na początek Grecja, czyli mieszanka oliwy z oliwek, warzyw, miodu i jogurtu. Do tego doskonale przyrządzone świeże ryby, owoce morza i oczywiście mięsa!
Przenieśmy się teraz do Turcji. W przeciwieństwie do Grecji, kuchnia tego kraju to przede wszystkim mięsa — wołowina, baranina i jagnięcina. Spokojnie, warzyw także w niej nie brakuje, szczególnie gdy mowa o oliwkach i bakłażanach.
Grecja
Kuchnia grecka, często uważana za wymagającą, lecz jednocześnie niezwykle zdrową, to raz dla miłośników świeżych ziół, warzyw, ryb i serów. Spróbujesz w niej liści winorośli, soczystych pomidorów, kruchej fety. Mięso jest tu zazwyczaj dodatkiem do całości dania.
Wszystko to zakrapiane oczywiście lokalnym, słynnym już w starożytności winem.
Czego spróbujesz podczas naszej podróży?
Tzatziki — czyli lekka przystawka w postaci najpopularniejszego greckiego dipu. Składa się z gęstego jogurtu, świeżych ogórków, czosnku, domowej oliwy, a czasem także koperku.
Taramasalata — kolejna słynna przystawka w formie dipu. Tym razem przyrządzana z ikry ryb (najczęściej karpia), z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, suchego białego chleba i cebuli.
Dolmady — to odpowiednik polskich gołąbków. Małe roladki mięsno-ryżowe, zawinięte w liście winorośli, gotowane w wodzie i oliwie. Nieco mniejsze niż polska wersja tego dania, podawane zazwyczaj w formie przystawki.
Grillowane sardynki — wciąż czujesz głód przekąsek? Grillowane sardynki, podawane z oliwą i świeżą pietruszką z pewnością go zaspokoją!
Kawa Frappe — deser, który stawia na nogi, czyli grecka mrożona kawa. W upały nie możesz jej pominąć!
Turcja
Dzięki wyjątkowemu położeniu — na styku Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego, turecka kuchnia to prawdziwa mieszanka smaków, zapachów i kolorów. A jeśli kochasz dobrą oliwę, to w tym kraju poczujesz się jak w domu. Na talerzu spotkasz też bakłażany, jak dodatek do sałatek, gulaszów, a nawet kebabów. Do tego mnóstwo pomidorów, ziemniaków, papryki oraz cukinie, ogórki, kapusta, dynia, kalafiora, cebula i rukola, najlepiej w formie faszerowanej z innymi warzywami, ryżem lub mięsem.
Dania, które koniecznie musisz z nami zjeść:
Baklawa — czyli słodka przekąska przygotowana z listkującego ciasta, przełożonego masłem i wypełnionego posiekanymi orzechami włoskimi, pistacjami i cynamonem.
Ilci kofte — małe kotleciki z mięsa jagnięcego, wołowego, a nawet wielbłądziego, wymieszanego z cebulą i kaszą bulgur, zamknięte w przygotowanym wcześniej cieście i smażone na głębokim tłuszczu.
Lahmacun — pizza po turecku i lokalny fast food, jedzony najczęściej na ulicach. To tradycyjny placek z cienkiego ciasta podany z mięsnym nadzieniem.
Manti — czyli malutkie pierożki, to jedno z najstarszych dań kuchni tureckiej. Podaje się je najczęściej smażone lub gotowane, wypełnione farszem z jagnięciny, baraniny lub wołowiny, z dodatkiem sosu pomidorowego, jogurtu i przyprawami.
Ruszaj z nami w grecko – turecki świat smaków i baśni!
Cena łączna
-
przelot na trasie Warszawa – Ateny -Kos – Warszawa (z przesiadkami)
-
rejs katamaranem na trasie Kos – Bodrum – Kos
-
6 noclegów w pokojach dwuosobowych ze śniadaniami
-
hotel min 4 gwiazdkowy położony w doskonałej lokalizacji w centrum miasta
-
prywatne transfery z lotniska i na lotnisko
-
ubezpieczenie kosztów leczenia i następstw nieszczęśliwych wypadków
-
profesjonalną opiekę turystyczną podczas całego pobytu